Honing wordt al meer dan 8000 jaar door mensen geoogst. Bijen produceren deze lekkernij door het verwerken van nectar die ze uit bloemen halen. De voornaamste bestanddelen van honing zijn diverse suikers en water. Honing staat bekend om zijn diverse gezonde en antibacteriële eigenschappen, zoals het verzachten van keelpijn, hoest en allergieën. Daarnaast is het heerlijk op brood en in gerechten of kan het als natuurlijke zoetstof gebruikt worden in thee. Van oudsher wordt honing ook gebruikt in schoonheidsproducten vanwege de hydraterende werking en de antioxidanten die de huid kunnen beschermen.
Als de bijen dankzij het goede weer en een goede plantendracht voldoende nectar hebben kunnen verzamelen om honing te maken kunnen we als imker wat honing oogsten. We laten altijd voldoende voedsel over voor de bijen om de winter door te komen.
Alvorens de honing uit de ramen kan geslingerd worden dient eerst het laagje bijenwas dat de raten verzegeld verwijderd te worden met behulp van een ontzegelvork. Dit werkje moet snel voorruit gaan aangezien de honing vaak al uit te ramen loopt.
Daarna worden de ramen in de honingslinger geplaatst. De ramen worden dan met een snelheid rond gedraaid waardoor de honing uit de ramen vliegt en onderaan in het vat terecht komt. De honing wordt dan door een dubbel zeef gefilterd en opgevangen in een emmer.
De honing blijft een paar dagen in de emmer rusten waardoor kleine deeltjes vuil die nog zijn achtergebleven naar de oppervlakte komen, zodat deze nog verwijderd kunnen worden. Afhankelijk van de soort honing wordt deze al dan niet geroerd.
Als de honing na enkele dagen voldoende gerust heeft is deze klaar. De honing wordt in potten gedaan en later voorzien van een etiket.
Er zijn verschillende soorten honing. De smaak is afhankelijk van het voedsel dat de bijen ter beschikking hebben en is vaak een combinatie van tuin- en wilde bloemen.
Onze honing is altijd puur, niet gemengd met andere soorten honing en zonder extra toevoegingen.
De honing wordt koud geslingerd en is beschikbaar in potjes van 250 gram en 500 gram.
De koolzaadhoning en fruitbloesemhoning zijn vastere honing (je kan deze lichtjes verwarmen indien je hem vloeibaar wenst). De zomerhoning is vloeibaar (na bepaalde tijd ontstaat er kristallisatie en zal deze ook vaster worden). Hoe snel de honing kristalliseert is afhankelijk van de hoeveelheid glucose en fructose.
De bijen zijn ook erg afhankelijk van het weer. Indien er veel natte periodes zijn (zoals de lente van 2024), zullen de bijen zelf hun voorraad honing nodig hebben en nemen we dan ook geen honing af. We willen uiteraard niet dat onze bijen verhongeren en daardoor sterven. Het kan dus voorvallen dat er periodes zijn waarin we maar beperkt honing kunnen aanbieden.
Bijenwas wordt door de bijen gemaakt met behulp van wasklieren aan het achterlijf. De bijenwas wordt gebruikt om de wanden te maken van de cellen waarin honing en stuifmeel wordt opgeslagen en waarin de jonge bijen worden opgekweekt. De bijenwas wordt ook gebruikt om de rijpe honing te verzegelen.
Bij het oogsten van de honing worden de ramen ontzegeld, de wasdekseltjes worden verwijderd, zodat de honing kan geslingerd worden. Deze pure zegelwas kan je omsmelten en gebruiken voor zalf. Zakjes met deze bijenwas zijn verkrijgbaar in de webshop.
Ook de ramen dienen na herhaaldelijk gebruik vernieuwd te worden. Ook deze kan je smelten en gebruiken voor het maken van kaarsen.
BE 1002.245.570 - FAVV 2.351.927.029
© Honey & Bee 2025 | Algemene voorwaarden | Privacy