Honey & Bee

Onze bijen

De honingbij (Apis mellifera) is een van de meest fascinerende en nuttige insecten op onze planeet. Deze kleine, harde werker speelt een cruciale rol in de bestuiving van bloemen, groenten en fruit, en zorgt daarmee voor biodiversiteit én ons voedsel.

De honingbij: de kleine werker van de natuur

De honingbij behoort tot de groep van de vliesvleugeligen. De kleur van de honingbij is grijs en bruin met soms een oranje ring. De honingbij is dus niet geel met zwart zoals vaak wordt gedacht.


De bij behoort tot een superorganisme dat bestaat uit:

  • 1 koningin: zij legt duizenden eitjes per dag en zorgt voor de voorplanting van het volk. Een koningin kan tot 3-4 jaar oud worden.
  • Ongeveer 1.000 darren: mannelijke bijen die instaan om de koningin te bevruchten en ze helpen bij de warmtehuishouding in de bijenkast. Een dar leeft gemiddeld enkele maanden.
  • Tot 80.000 werksters: de werksters zijn allemaal vrouwtjes en zij staan in voor het verzamelen van nectar en stuifmeel, bouwen raten, verzorgen de larven en bewaken de korf. Zomerbijen leven tot 6 weken en winterbijen tot 6 maanden.

De bijenkast

Onze bijen leven in houten kasten (formaat simplex) die we zelf hebben gemaakt. Ook de daken werden zelf gemaakt met waterdichte folie en met extra isolatie. De vliegplank kreeg een mooi kleurtje zodat de bijen gemakkelijk kunnen landen. We hebben hierbij rekening gehouden met de kleuren die bijen kunnen zien, namelijk wit (blauwgroen voor bijen), geel, blauw en ultraviolet. In de winter worden de kasten ook extra geïsoleerd aan de buitenkant.

Bijenkoningin, werkster en dar

Bron: https://dutchbeekeeper.jimdofree.com/bijenleven/

Wij zorgen met liefde en respect voor onze bijen. Dat betekent dat ze voldoende honing houden om zichzelf te voeden en dat we werken volgens duurzame en bij-vriendelijke imkerpraktijken.

Bijenkasten bij het fruit
Extra geïsoleerde bijenkasten voor de winter

Zwermen: de natuurlijke voortplanting van de bij

Een bijenzwerm is een van de meest fascinerende en natuurlijke processen binnen een bijenvolk. Het is de manier waarop bijen zich voortplanten en nieuwe kolonies vormen.

Zwermen gebeurt meestal in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer het bijenvolk groot en sterk genoeg is. Zodra de bijenkast te vol wordt, besluit de oude koningin met een deel van de werksters een nieuwe plek te zoeken. Dit natuurlijke proces helpt de bijenpopulatie gezond te houden en de verspreiding van bijenvolken te bevorderen.


Een zwerm bijen bestaat uit duizenden bijen die zich tijdelijk verzamelen op een tak, een hek, een muur of een ander object in de buurt van hun oorspronkelijke nest. Dit kan er indrukwekkend uitzien, maar de bijen zijn in deze fase niet agressief, omdat ze geen nest hebben om te verdedigen. Intussen verkennen speurbijen de omgeving op zoek naar een geschikte nieuwe woonplek.


Wat te doen bij een bijenzwerm?

Zie je een zwerm bijen? Blijf rustig en laat ze met rust. Meestal vertrekken ze vanzelf binnen een paar uur tot enkele dagen. De overlevingskansen van honingbijen in het wild is echter niet zo groot. Je kan de zwerm dus best laten ophalen door een imker die de bijen een nieuwe thuis zal geven.


In de zomer van 2024 mochten we zelf met succes 2 zwermen van onze eigen bijenvolken vangen en een nieuwe thuis geven.